حتی اگر در مورد اینترنت اشیا (IoT) چیزی نشنیده باشید، به احتمال زیاد دستگاههای IoT را در خانه، ماشین یا محل کار خود دیدهاید. اینها میتوانند شامل حسگرهایی در خودروی شما باشند که نشان میدهند فشار باد لاستیک پایین است، یا تلویزیون اینترنتی، یخچال هوشمند یا ترموستات پکیج گرمایشی شما.
همانطور که از نام آن پیداست، دستگاههای IoT معمولاً از طریق وای فای یا شبکه تلفن همراه به اینترنت متصل میشوند. اما با وجود فراگیر بودن آنها، تسهیل تراکنشها و پرداختها در میان دستگاههای اینترنت اشیا، چالش برانگیز است و این زمان بود که گروهی از مهندسان، شبکه آیوتا (IOTA) را برای حل این چالش به وجود آوردند.
آیوتا یک دفتر کل توزیع شده است که برای تسهیل ریزتراکنشهای بین دستگاههای اینترنت اشیا طراحی شده است. هدف آیوتا ایفای نقشی حیاتی در انقلاب صنعتی بعدی است که مستلزم ایجاد و نگهداری اقتصاد ماشینی و همچنین مدیریت روابط مالی بین ماشینها و انسان است.
اگر کنجکاو هستید که در مورد این شبکه بیشتر بدانید، مزایا و معایب آن را بشناسید و از نحوه خرید و فروش آیوتا اطلاع کسب کنید، این مقاله از ایران پرداخت را از دست ندهید.
آیوتا چیست؟
نماد توکن آیوتا | IOTA |
سازنده اصلی آیوتا | David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo |
توسعهدهندگان آیوتا | – |
تاریخ ایجاد | ۲۰۱۵ |
سایت اصلی | https://www.iota.org/ |
لینک وایت پیپر | iota-whitepaper |
لینک خرید آیوتا | _ |
بهترین صرافی خرید آیوتا | – |
آیوتا یک دفتر کل توزیع شده منبع باز و مقیاس پذیر است که برای اطمینان از انتقال یکپارچه ارزش و داده ایجاد شده است. این شبکه به طور خاص برای نسل بعدی انقلاب دیجیتال به نام اینترنت اشیا ساخته شده است، شبکهای که برای تبادل دادهها و ارزش بین ماشینها و انسانها بدون هیچ مشکلی طراحی شده است. شبکه آیوتا با داشتن تراکنشهای بدون کارمزد، دادههای ضد دستکاری و تقاضای کم منابع، میتواند بدون نیاز به سرمایهگذاری هنگفت در زیرساخت، اینترنت اشیاء را تامین کند.
تاریخچه آیوتا
آیوتا در سال ۲۰۱۵ توسط دیوید سونستبو (David Sønstebø)، دومینیک شینر (Dominik Schiener) و سرگئی ایوانچگلو (Sergey Ivancheglo) تأسیس شد. بنیانگذاران، چشم انداز ایجاد نوع جدیدی از فناوری دفتر کل توزیع شده را به اشتراک گذاشتند که بتواند از اکوسیستم نوظهور اینترنت اشیا (IoT) پشتیبانی کند.
در ژوئن ۲۰۱۶، پروژه آیوتا رسماً از طریق یک ICO (عرضه اولیه سکه) راه اندازی شد که تقریباً ۵۰۰ هزار دلار سرمایه را جذب کرد. این پروژه به دلیل معماری منحصر به فرد و معاملات بدون کارمزد، توجه قابل توجهی را به خود جلب کرد.
آیوتا به پیشرفت فناوری خود و ایجاد شراکت با مؤسسات مرتبط با اینترنت اشیا در طول سالهای بعد ادامه داد. آیوتا در سال ۲۰۱۷ بهعنوان یکی از اعضای مؤسس، به «اتحاد اینترنت اشیا معتمد»، گروهی از کسبوکارها و سازمانهایی که در تلاش برای توسعه استانداردهای باز برای فناوری اینترنت اشیا هستند، پیوست.
در اواخر سال ۲۰۱۷، آیوتا افزایش محبوبیت و ارزش بازار را تجربه کرد و ارزش بازار آن در اوج خود به بیش از ۱۵ میلیارد دلار رسید. با این حال، این پروژه به دلیل آسیبپذیریهای امنیتی و مشکلات مربوط به مکانیسم اجماع شبکه نیز با انتقادات و بررسیهای دقیق مواجه شد.
آیوتا از آن زمان برای پیشرفت فناوری خود و غلبه بر این مشکلات، به کار خود ادامه داده است. به منظور غیرمتمرکز کردن شبکه آیوتا، پروژه Coordicide را در سال ۲۰۱۹ معرفی کرد. این طرح قصد دارد نودهای متمرکز را از شبکه آیوتا حذف کند و آن را بیش از پیش غیرمتمرکز کند.
امروزه، آیوتا هنوز یک پروژه فعال و رو به رشد است، با جامعهای اختصاصی از توسعه دهندگان و حامیان که در تلاشند تا مرزهای فناوری دفتر کل توزیع شده در اکوسیستم اینترنت اشیا را جابجا کنند.
بلاکچین آیوتا چگونه کار میکند؟
آیوتا از یک ساختار داده منحصر به فرد به نام تَنگِل (Tangle) استفاده میکند که یک نمودار غیر چرخهای جهت دار (DAG) است که تراکنشهای بدون کارمزد و زمانهای تأیید تقریباً فوری را امکان پذیر میکند. تنگل متفاوت از بلاکچین سنتی عمل میکند که برای اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید به استخراجکنندگان متکی هستند.
در آیوتا، هر تراکنش باید دو تراکنش قبلی را تایید کند تا بتواند خودش را تایید کند. این یک ساختار وب مانند از تراکنشها ایجاد میکند که همگی به هم مرتبط هستند و شبکهای از دادهها و ارزش را تشکیل میدهند که تا تراکنش آخر انتقال مییابد. هر نود در شبکه وظیفه تایید دو تراکنش دیگر را بر عهده دارد و با مشارکت بیشتر کاربران، شبکه را ایمنتر و کارآمدتر میکند.
از آنجایی که هیچ ماینری در آیوتا وجود ندارد، هیچ کارمزد تراکنشی با ارسال تراکنشها مرتبط نیست.
این باعث میشود که آن را برای تراکنشهای خرد در برنامههای IoT که در آن مقادیر کمی داده یا ارزش بین دستگاهها رد و بدل میشود، مناسب باشد. علاوه بر این، از آنجایی که تنگل بدون ماینرها کار میکند، نسبت به بلاکچینهای سنتی از نظر انرژی کارآمدتر است.
یکی از نقاط ضعف احتمالی تنگل این است که میتواند در برابر انواع خاصی از حملات، مانند حمله دوبار خرج کردن (Double Spending)، مستعدتر باشد. برای کاهش این خطر، آیوتا از یک مکانیسم توافقی به نام الگوریتم زنجیره مارکوف مونت کارلو (MCMC) استفاده میکند که با اطمینان از اینکه هر تراکنش قبل از تأیید اعتبار توسط شبکه تأیید میشود، به جلوگیری از دوبار خرج کردن کمک میکند.
تراکنشها در تنگل آیوتا، متفاوت از تراکنشهای شبکههای بلاکچین سنتی است. در اینجا یک نمای کلی از نحوه عملکرد تراکنشها در آیوتا را با هم مرور میکنیم:
- ایجاد تراکنش: برای ایجاد تراکنش در آیوتا، کاربر باید یک بسته تراکنش جدید حاوی اطلاعات مربوط به تراکنش، مانند آدرس فرستنده، آدرس گیرنده و مقدار IOTA ارسالی ایجاد کند.
- تایید تراکنشها: قبل از تایید تراکنش جدید در آیوتا، باید دو تراکنش قبلی تایید شوند. این فرآیند تأیید به امنیت و مقیاسپذیری شبکه میافزاید، زیرا کاربران بیشتری در فرایند تایید تراکنشها شرکت میکنند.
- بدون کارمزد: یکی از ویژگیهای منحصر به فرد آیوتا این است که هیچ کارمزدی برای ارسال تراکنش وجود ندارد. این باعث میشود که آن را برای تراکنشهای خرد در برنامههای IoT، که در آن مقادیر کمی داده یا ارزش بین دستگاهها رد و بدل میشود، مناسب باشد.
- تاریخچه تراکنش: از آنجایی که آیوتا به عنوان یک دفتر کل توزیع شده عمل میکند، هر تراکنش در شبکه ثبت میشود و بخشی از تاریخچه تراکنش را تشکیل میدهد. این تاریخچه توسط هر کاربر در شبکه قابل بررسی و تایید است و به شفافیت و پایداری سیستم میافزاید.
آیوتا چه ویژگیهایی دارد؟
بلاکچین آیوتا چندین ویژگی و مزیت منحصر به فرد را برای کاربران و توسعه دهندگان ارائه میدهد. در اینجا برخی از ویژگیهای کلیدی آیوتا آورده شده است:
- تراکنشهای بدون هزینه: برخلاف شبکههای بلاکچین سنتی، آیوتا کارمزد تراکنشها را دریافت نمیکند.
- مقیاس پذیری: آیوتا به گونهای طراحی شده است که بسیار مقیاس پذیر است، با زمانهای تایید که با مشارکت بیشتر کاربران در شبکه کاهش مییابد، باعث میشود که برای برنامههایی که نیاز به توان عملیاتی بالا و تاخیر کم دارند مناسب باشد.
- تمرکززدایی: آیوتا به عنوان یک شبکه غیرمتمرکز طراحی شده است که هیچ مرجع مرکزی سیستم را کنترل نمیکند. این بدان معناست که کاربران میتوانند بدون نیاز به واسطه مستقیماً با یکدیگر تراکنش و تعامل داشته باشند.
- امنیت: آیوتا از مکانیزم اجماع به نام الگوریتم Markov Chain Monte Carlo (MCMC) برای جلوگیری از حملات دوبار خرج کردن و تضمین امنیت شبکه استفاده میکند.
- مقاوم در برابر رایانههای کوانتومی: آیوتا از یک الگوریتم رمزنگاری به نام طرح امضای یکباره Winternitz (WOTS+) استفاده میکند که در برابر رایانههای کوانتومی مقاوم است. این بدان معناست که شبکه در برابر حملات کوانتومی که انتظار میرود در آینده شیوع بیشتری پیدا کند، ایمنتر است.
- فناوری سبز: از آنجایی که آیوتا برای اعتبارسنجی تراکنشها به استخراج متکی نیست، نسبت به شبکههای بلاکچین سنتی از نظر انرژی کارآمدتر است. این باعث میشود که جایگزینی سازگارتر با محیط زیست برای فناوری دفتر کل توزیع شده باشد.
- انعطاف پذیری: آیوتا به عنوان یک پلتفرم انعطاف پذیر طراحی شده است که میتواند طیف گستردهای از برنامهها و موارد استفاده را پشتیبانی کند، از پرداختهای خرد گرفته تا مدیریت زنجیره تامین.
بررسی وضعیت حال حاضر آیوتا
ارز دیجیتال بومی بلاکچین آیوتا MIOTA نام دارد که برای پرداخت تراکنشها در شبکه و همچنین برای تبادل ارزش بین کاربران استفاده میشود. همچنین مجموع عرضه MIOTA، در ۲/۷۸ میلیارد توکن ثابت است که همگی در زمان راه اندازی شبکه ایجاد شدند.
آیوتا تا به حال دو بولران ارز دیجیتال را به چشم خود دیده و به نوعی از پروژههای باتجربه این بازار به شمار میرود. توکن IOTA زمانی که در سال ۲۰۱۷ انتشار یافت، با قیمت ۰/۴۲ وارد صرافیها شد و در بازار صعودی آن سال به قیمت ۵ دلار نیز رسید. با این حال در زمستان سال بعد پایین ترین قیمت خود را در محدوده ۰/۰۷۹ دلار ثبت کرد.
در بولران سال ۲۰۲۱ نیز، آیوتا به مانند اکثر آلتکوینها صعود خوبی داشت و به قیمت ۲/۳۵ دلار رسید اما باز هم بازار خرسی، روی خوش به این سکه نشان نداد.
در حال حاضر، قیمت خرید و فروش آیوتا در عدد ۰/۲۷ دلار قرار دارد و با توجه به افزایش امیدها به شروع بولران جدید، انتظار میرود که خرید IOTA در سالهای بعد، بتواند سرمایه گذاری مناسبی باشد.
ریسکهای خرید آیوتا
خرید IOTA، مانند سرمایه گذاری در هر ارز دیجیتال، چندین خطر را به همراه دارد که قبل از تصمیم به سرمایه گذاری باید از آنها آگاه باشید:
- نوسانات بازار: ارزهای دیجیتال به دلیل نوسانات شدید خود شناخته شدهاند. قیمت آیوتا میتواند در مدت زمان بسیار کوتاهی نوسانات زیادی داشته باشد که ناشی از احساسات بازار، اخبار، رویدادها و روندهای گستردهتر بازار ارزهای دیجیتال است و تاثیر زیادی بر نرخ خرید و فروش آیوتا میگذارد.
- ریسک نقدینگی: بسته به نوع مبادله، ممکن است سطوح مختلف نقدینگی برای آیوتا وجود داشته باشد. این میتواند به این معنی باشد که در زمان نوسانات بالا، ممکن است خرید یا فروش مقدار زیادی IOTA بدون تأثیر بر قیمت بازار دشوار باشد.
- ریسک نظارتی: ارزهای دیجیتال هنوز در یک منطقه خاکستری قرار دارند. قوانین و مقررات میتوانند به سرعت تغییر کنند و ممکن است بر دسترسی یا قانونی بودن مالکیت و استفاده از IOTA تأثیر بگذارند.
- ریسک پذیرش: موفقیت و افزایش ارزش آیوتا تا حدی با پذیرش آن در اکوسیستم اینترنت اشیا (IoT) مرتبط است. اگر IOTA نتواند به کار گرفته شود یا توسط فناوریهای رقیب به عقب رانده شود، ارزش سرمایه گذاری در آیوتا ممکن است از دست رود.
- ریسک فناوری: آیوتا از فناوری زیربنایی متفاوتی نسبت به بلاکچینهای سنتی استفاده میکند که به نام تنگل شناخته میشود. این هنوز یک فناوری نسبتاً اثبات نشده است و میتواند مشکلات یا محدودیتهای پیشبینی نشدهای داشته باشد.
- امنیت عملیاتی: همیشه خطر هک، فیشینگ و سایر اشکال حمله سایبری وجود دارد که میتواند منجر به سرقت سکه IOTA شما شود. این میتواند از طریق آسیب پذیری در صرافیها، کیف پول شخصی یا از طریق خطای کاربر رخ دهد.
- مقیاسپذیری و ریسکهای عملکرد: مانند هر فناوری در حال تکامل، خطر مشکلاتی در مقیاس پذیری شبکه وجود دارد. در حالی که فناوری تنگل اعلام کرده که تعداد زیادی از تراکنشها را مدیریت کند، اما هنوز در مقیاس بزرگ، این ادعا ثابت نشده است.
- ریسک تیم توسعه و سازمان: موفقیت آتی آیوتا به شدت به تصمیمات استراتژیک و اجرای آن توسط بنیاد آیوتا و تیم توسعه آن بستگی دارد. هرگونه سوءمدیریت یا تضادهای داخلی ممکن است بر پروژه و ارزش توکن تأثیر منفی بگذارد.
- امنیت شبکه: در حالی که آیوتا قصد دارد از امنیت بالایی برخوردار باشد، هر آسیبپذیری کشف شده میتواند تا زمانی که اصلاح شود مورد سوء استفاده قرار گیرد، که این عامل میتواند بر اعتماد و ارزش آیوتا تأثیر منفی بگذارد.
- پذیرش بازار: مورد استفاده خاص آیوتا در بخش IoT مستلزم آن است که توسط بازیگران صنعت پذیرفته شود و به استانداردی برای تراکنشها و انتقال دادهها در بین دستگاههای IoT تبدیل شود. اگر این اتفاق نیفتد، ممکن است آیوتا کمتر استفاده شود و یا حتی منسوخ شود.
سلب مسئولیت: این مقاله صرفاً جنبه اطلاعرسانی دارد و نباید به عنوان پیشنهاد سرمایه گذاری تلقی شود. ایران پرداخت هیچ مسئولیتی در قبال زیانهای احتمالی ناشی از تصمیمات سرمایهگذاری شما ندارد.
نحوه خرید و فروش آیوتا
شما میتوانید خرید و فروش آیوتا را از طریق صرافیهای متمرکز معتبر ایرانی و بین المللی انجام دهید. برای این کار تنها نیاز به ایمیل و رمزعبور برای ثبت نام دارید. پس از تکمیل احراز هویت در صرافی و واریز وجه یا ارز دیجیتال، در بخش اسپات اقدام به خرید IOTA کنید و در نهایت ارز دیجیتال خود را به کیف پول خود منتقل کنید.
سوالات متداول
آینده آیوتا چگونه رقم میخورد؟
آینده آیوتا به عوامل متعددی مانند پذیرش تکنولوژی، نوآوریهای تیم توسعه و تحولات بازار کریپتو بستگی دارد، اما به طور کلی با افزایش دستگاههای اینترنت اشیا و تراکنشهای آنها میتوان انتظار داشت که استفاده از شبکه آیوتا بیشتر شود و آن را به انتخاب شماره یک در این حوزه تبدیل کند.
آیا سرمایه گذاری در آیوتا خوب است؟
سرمایهگذاری در آیوتا مانند هر ارز دیجیتال دیگر، ریسکهای خاص خود را دارد و باید با تحقیق و ارزیابی دقیق صورت گیرد، اما با شروع بولران جدید، ارز دیجیتال IOTA میتواند صعود خوبی را به ثبت برساند و سطوح قیمتی گذشته را پس بگیرد.
در انتخاب صرافی برای خرید و فروش آیوتا به چه نکاتی دقت کنیم؟
زمانی که میخواهید برای خرید و فروش آیوتا در یک صرافی ثبت نام و معامله کنید، به حجم معاملات، سطح امنیت و محدودیتهای واریز و برداشت آن صرافی دقت کنید.
بهترین کیف پولها برای نگهداری آیوتا کداماند؟
کیف پولهای نرم افزاری متامسک و سیف پل و کیف پول سخت افزاری لجر از بهترین گزینهها برای نگهداری سکه IOTA هستند.
پیشبینی قیمت آیوتا در سال ۲۰۲۴ چیست؟
هرچند که پیشبینی قیمت آیوتا بسیار دشوار است اما بسیاری از تحلیلگران حوزه کریپتو معتقدند که آیوتا میتواند تا انتهای سال ۲۰۲۴ به سطوح ۱ تا ۲ دلار دست یابد.