معرفی دبیت کارت (Debit Card) | مزایا، معایب و نحوه استفاده از دبیت کارت

دبیت کارت

در زمینه پرداخت‌های ارزی، روش‌‌های بسیار زیادی وجود دارد که اغلب این راه‌ها توسط کارت‌های اعتباری احاطه شده‌اند. کارت‌های اعتباری در چندین دسته مختلف تقسیم می‌شوند که هر یک از آنها را شرکت‌های مختلفی صادر می‌کند. امروز در این مقاله از مجموعه ایران پرداخت به معرفی دبیت کارت، مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت؛ همچنین بررسی می‌کنیم که ما ایرانی‌ها از این کارت، چه استفاده‌هایی می‌توانیم داشته باشیم.

دبیت کارت چیست؟

دبیت کارت، یک کارت اعتباری مانند کارت‌های بانکی است که به شما اجازه می‌دهد مستقیما از حساب جاری خود پول برداشت یا خرج کنید. با این کارت‌ها که به‌عنوان «کارت‌های چک» یا «کارت‌های بانکی» نیز شناخته می‌شوند، می‌توانید خرید کالا و خدمات را انجام دهید؛ همچنین جهت دریافت پول نقد از دستگاه‌های خودپرداز از آنها استفاده کنید.

استفاده از دبیت‌کارت‌ها، جابه‌جایی پول نقد شما را کمتر می‌کند. با این حال، باید هزینه‌های جانبی استفاده از این نوع کارت‌ها را مدنظر داشته باشید.

نکات کلیدی

  • دبیت کارت‌ها، ابزارهای پرداختی پُرکاربردی هستند که به شما این امکان را می‌دهند تا بدون نیاز به حمل پول نقد یا چک‌های فیزیکی، خرید خود را انجام دهید.
  • برای برداشت وجه نقد، می‌توانید از دبیت کارت در دستگاه‌های خودپرداز استفاده کنید.
  • بعضی از دبیت کارت‌ها امکاناتی نظیر پاداش‌های نقدی یا تخفیف‌های خرید، مانند ۱% تخفیف از مقدار خرید شما را نیز ارائه می‌دهند.

دبیت‌ کارت‌ها چگونه کار می‌کنند؟

اگر علاقه‌مند به درک مکانیزم دبیت کارت هستید در این قسمت با ما همراه باشید. دبیت کارت، یک ابزار پرداختی جذاب و متفاوت است که به حساب جاری شما متصل می‌شود (دقیقا مانند کارت‌های بانکی رایج در ایران). دبیت کارت دقیقا یک کارت اعتباری است اما خدماتی که ارائه می‌دهد، کاملا متفاوت است.

مقدار پولی که می‌توانید با دبیت کارت خرج کنید، به موجودی حساب جاری شما وابسته است. به عبارت دیگر، با این کارت، به موجودی واقعی خود دسترسی دارید و از آن برای پرداخت‌ها و هزینه‌ها استفاده می‌کنید.

دبیت کارت

برخلاف کردیت کارت‌ها، هنگام استفاده از دبیت کارت، بدهکار نمی‌شوید؛ زیرا به کمک این کارت به وجهی دسترسی دارید که از قبل در حساب جاری شما موجود شده است. بنابراین، نیازی به پرداخت‌های بدهی ماهانه ندارید؛ زیرا هیچ بدهی برای تسویه وجود ندارد.

از دبیت کارت می‌توانید برای دریافت پول نقد از دستگاه‌های خودپرداز یا حتی برای خرید استفاده کنید. در بعضی موارد، شاید نیاز باشد که پین (رمز عبور) خود را وارد کنید، اما مهم است که بدانید بسیاری از دبیت کارت‌ها بدون نیاز به پین نیز قابل استفاده هستند.

نکته مهم: دبیت کارت وجه را بلافاصله از حساب جاری شما کسر می‌کند؛ بنابراین، مقدار دقیقی که می‌توانید خرج کنید به میزان موجودی حساب شما بستگی دارد.

کارمزد در دبیت کارت‌ها به چه صورت است؟

کارت‌های دبیت، ابزارهای پرداختی پرطرفداری هستند که در جهان به‌صورت وسیع مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کارت‌ها باعث کاهش نقل و انتقال پول نقد می‌شوند و عموما بدون هزینه سالانه یا هزینه پیش پرداخت قابل استفاده هستند. اما باید به کارمزدهایی که ممکن است در زمان استفاده از آنها مواجه شوید توجه کنید.

انواع کارمزد در دبیت کارت‌ها به شرح زیر است:

  • کارمزد تراکنش خودپرداز: اگر از دستگاه‌های خودپردازی استفاده کنید که به بانک یا شرکت صادرکننده کارت نقدی شما مرتبط نیستند، ممکن است به‌عنوان کارمزدِ تراکنشِ خودپرداز، هزینه‌ای را پرداخت کنید. این کارمزدها به نام «کارمزدهای خارج از شبکه» نیز شناخته می‌شوند.
  • کارمزد وجه ناکافی: اگر مبلغی بیشتر از موجودی حسابتان با دبیت کارت خرج کنید، ممکن است با کارمزد ناکافی وجه مواجه شوید. این کارمزدها به‌عنوان «هزینه‌های سرمایه ناکافی» (NSF) نیز شناخته می‌شوند.
  • هزینه اضافه برداشت: اگر برای جلوگیری از اضافه برداشت از حسابتان ثبت نام کرده باشید و از مقدار بیشتری استفاده کنید، ممکن است «هزینه اضافه برداشت» پرداخت کنید. به عبارت دیگر، اگر از موجودی اضافی خود استفاده کنید، باید هزینه‌ای را پرداخت کنید.
  • کارمزد تعویض کارت: اگر دبیت کارت گم شود یا آسیب ببیند و نیاز به درخواست یک کارت جدید داشته باشید، ممکن است برای تعویض کارت هزینه‌ای را پرداخت کنید.
  • کارمزد تراکنش خارجی: اگر از کارت خود برای خرید ارز خارجی استفاده کنید، ممکن است کارمزد «تراکنش خارجی» را بپردازید که معادل ۳ درصد از مبلغ تراکنش است.

بنابراین، قبل از استفاده از دبیت کارت‌ها، به کارمزدها و شرایط مرتبط با آن دقت کنید تا از این ابزار پرداخت بهترین استفاده ممکن را کنید.

تفاوت و ویژگی‌های دبیت کارت و کردیت کارت

اگر همیشه در شک و تردید هستید که کدام نوع کارت بانکی برای شما بهتر است یا تفاوت دبیت کارت با کردیت کارت در چیست در بخش زیر به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

دبیت کارت

تامین مالی و نحوه شارژ حساب

یکی از تفاوت‌های اصلی بین کردیت کارت و دبیت کارت، نحوه شارژ وجه برای انجام خریدها است. هنگامی که از دبیت کارت استفاده می‌کنید، مانند این است که یک چک را امضا کرده یا پول را به‌صورت نقدی پرداخت می‌کنید. در واقعیت، شما از وجه موجود در حساب بانکی خود برای خرید استفاده می‌کنید.

اما هنگامی که از کردیت کارت خرج می‌کنید، اصولا از یک وام کوتاه مدت (بسته به میزان اعتباری که نزد شرکت یا موسسه کارت دارید)، استفاده می‌کنید. شرکت صادرکننده کردیت کارت، هزینه خرید را پرداخت می‌کند و سپس صورت‌حساب مبلغ تراکنش را به شما ارائه می‌دهد. شما این مبلغ را در طول زمان، بازپرداخت خواهید کرد. اگر تمام مبلغ را به موقع بازپرداخت نکنید، هزینه‌های اضافی به شما افزوده می‌شود.

پاداش و امتیاز

بعضی از دبیت کارت‌ها نیز پاداش را در برنامه خود دارند و مشابه پاداش‌های کردیت کارت است که ۱٪ بازگشت نقدی روی تمام خریدها را به کاربران ارائه می‌دهد. اما باید توجه داشت که برنامه‌های جوایز بسیاری از کردیت کارت‌ها، بین کاربران محبوب‌تر است؛ زیرا ممکن است شرایط و پاداش‌های بهتری از جمله: پاداش‌های نقدی، امتیازات سفر و مزایای دیگر را ارائه دهند.

حفاظت و امنیت

در صورتی‌که کلاهبرداری یا جعل را به موقع گزارش دهید، قانون ممکن است شما را از مسئولیت خریدهای جعلی بیش از ۵۰ دلاری که از طریق دبیت کارت یا کردیت کارت انجام شده، معاف کند. با این حال، شرکت‌های صادرکننده کردیت کارت، اغلب امکانات حفاظتی بیشتری ارائه می‌دهند تا مسئولیت‌های دارندگان کارت را به حداقل برسانند.

استفاده از دستگاه خودپرداز

شما می‌توانید با هر دو کارت نقدی و اعتباری یا دبیت کارت و کردیت کارت پول نقد دریافت کنید. اما وقتی با استفاده از کردیت کارت پول نقد دریافت می‌کنید، در واقع شما مبلغی را از وام برداشت کرده‌اید؛ درنتیجه باید کارمزد تراکنش و نرخ بهره بالاتری نسبت به خریدها را بپردازید. ولی در کارت دبیت، شما موجودی روی کارت خود ندارید؛ زیرا هر بار که از آن استفاده می‌کنید، پولی که در حساب جاری شما موجود است را خرج خواهید کرد. بنابراین، هیچ کارمزد یا نرخ بهره چشم‌گیری در این مورد پرداخت نمی‌کنید.

پس، قبل از انتخاب کارت بانکی خود، نیاز است که نیازهای مالی و سبک زندگی خود را در نظر بگیرید و مزایا و معایب هر نوع کارت را با دقت مورد بررسی قرار دهید. این تفاوت‌ها ممکن است تصمیم‌گیری شما را تغییر دهد و کمک کند تا از منابع مالی خود بهینه و بهتر استفاده کنید.

مزایا و معایب دبیت کارت‌ها

دبیت‌کارت‌ها نیز مانند سایر کارت‌های اعتباری، مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه مقاله به آن‌ها به‌صورت مختصر اما مفید اشاره کرده‌ایم.

دبیت کارت

مزایا

  • امن تر از پول نقد: یکی از اصلی‌ترین مزایای استفاده از دبیت کارت‌ها این است که شما دیگر نیازی به حمل پول نقد ندارید. این امر از خطرات مرتبط با از دست دادن یا دزدیده شدن پول را کاهش می‌دهد. همچنین، در صورتی‌که کارتتان گم یا دزدیده شود، معمولا می‌توانید به‌راحتی آن را مسدود کنید و از سرمایه داخل حسابتان محافظت کنید.
  • فاقد بدهی: دبیت کارت به شما این امکان را می‌دهد که به سادگی با پولی که در حساب خود دارید، خرید کنید. به این معنا که شما بدهی و نگرانی بابت پرداخت اقساط ماهانه نخواهید داشت.
  • صدور آنها آسان است: برخی از کارت‌های اعتباری نیازمند مدارک و فرآیندهای پیچیده‌ای برای درخواست و صدور هستند. اما در مقابل، درخواست و دریافت دبیت کارت‌ها معمولا ساده‌تر است و زمان کمتری را می‌طلبد.

معایب

  • محدودیت در مخارج: استفاده از کارت‌های نقدی معمولا محدودیت‌هایی را در مخارج به‌دنبال دارد و ممکن است مبلغ تراکنش‌های روزانه سقف معینی داشته باشند.
  • هزینه‌های احتمالی: باید در نظر داشته باشید که استفاده از کارت‌های نقدی (دبیت) ممکن است با هزینه‌هایی همراه باشد. این هزینه‌ها ممکن است شامل کارمزد برای برداشت وجه از دستگاه‌های خودپرداز یا هزینه‌های مرتبط با حساب بانکی شما باشد.
  • امتیازات کمتر از کارت‌های اعتباری: دبیت کارت‌ها عمدتا امتیازات پاداش کمتری را نسبت به کارت‌های اعتباری ارائه می‌دهند. به این معنی است که شما از مزایای کمتری در قالب امتیازات یا پاداش‌های نقدی برخوردار خواهید بود.
  • حفاظت کمتر از کارت‌های اعتباری: در مقایسه با کارت‌های اعتباری، کارت‌های نقدی دبیت امنیت کمتری در مقابل سوءاستفاده‌ها و تراکنش‌های ناخواسته دارند.
دبیت کارت

استفاده از کارت‌های نقدی دارای مزایا و معایب خود است. قبل از انتخاب نوع کارت بانکی خود، باید نیازهای مالی و اولویت‌های خود را به دقت بررسی کرده و تصمیمی متناسب با آن‌ها بگیرید.

نحوه استفاده از دبیت کارت در ایران

همان‌طور که در طول مقاله بیان کردیم دبیت‌ کارت‌ها در واقع به حساب جاری بانک شما متصل هستند و هر بار که خریدی انجام دهید، مقداری از پول حساب جاری شما کسر خواهد شد. در بعضی مواقع ممکن است برداشت پول با تاخیر انجام شود و دبیت کارت، تراکنش را به حالت تعلیق درآورد؛ البته این تاخیر در پرداخت، کمتر از ۲۴ ساعت طول می‌کشد و فرد فروشنده با تایید عملیات تراکنش در همان لحظه می‌تواند عملیات خرید و فروش را به اتمام برساند.

استفاده از این نوع کارت‌ها بنا به دلایل تحریمی که بر جو اقتصادی و مالی کشور حاکم است کمی با پیچیدگی و مشکل مواجه است. به همین منظور برای استفاده از این نوع کارت در ابتدا باید به بانک یا شرکت صادر کننده مراجعه نمایید و تحت شرایط خاصی آن را دریافت کنید.

دریافت دبیت کارت در ایران به چه صورت است؟

شبکه‌های مالی مانند ویزا و مستر کارت و یا کارت‌های اعتباری مانند کردیت و دبیت به دلیل تحریم‌های بین‌المللی در بانک‌های ایرانی صادر نمی‌شوند؛ همچنین این شرکت‌ها نیز خدمات خود را به کاربر ایرانی ارائه نمی‌دهند، اما جای نگرانی نیست. در این راه بن‌بست، ایران پرداخت به کمک شما خواهد آمد. کافی است که به سایت ایران پرداخت مراجعه نمایید و با طی کردن فرایند ثبت نام و احراز هویت، به‌راحتی انواع کارت و حساب با نام و مشخصات شما صادر خواهد شد. سپس بدون هیچ مشکلی می‌توانید از این کارت برای رفع نیاز‌های خود مانند خرید از سایت‌های خارجی، استفاده کنید.

آنچه در «معرفی دبیت کارت و نحوه استفاده از آن» آموختیم

دبیت کارت یا کارت نقدی، ابزاری ساده و کارآمد از جانب بانک‌ها و شرکت‌های اعتباری است که به شما این امکان را می‌دهد تا سریع و راحت به پول خود دسترسی پیدا کنید. با استفاده از این کارت، شما می‌توانید از دستگاه‌های خودپرداز پول نقد دریافت کنید یا خریدهای خود را به سهولت انجام دهید.

یکی از اصلی‌ترین مزایای استفاده از کارت نقدی این است که شما نیازی به حمل پول نقد ندارید. این امر خطرات مرتبط با از دست دادن یا دزدیده شدن پول فیزیکی را کم می‌کند و به‌راحتی مبالغ خود را در اختیار داشته باشید.

در مقایسه با کارت‌های اعتباری، دبیت کارت شما را به بانک یا موسسه صادرکننده کارت بدهکار نمی‌کند. به عبارت دیگر، شما از پولی که در حساب جاری خود دارید بهره می‌برید و نگرانی از پرداخت اقساط ماهیانه ندارید. حتی اگر به‌صورت معمول مانده‌های منفی در حسابتان به‌وجود آمده باشد، این کارت ممکن است برای شما گزینه‌ای بهتر باشد.

سوالات متداول «معرفی دبیت کارت و نحوه استفاده از آن»

دبیت کارت چیست؟

دبیت کارت، یک کارت اعتباری مانند کارت‌های بانکی است که به شما اجازه می‌دهد مستقیما از حساب جاری خود پول برداشت کنید. با این کارت‌ها که به‌عنوان «کارت‌های چک» یا «کارت‌های بانکی» نیز شناخته می‌شوند، می‌توانید خرید کالا و خدمات را انجام دهید.

دبیت‌ کارت‌ها چگونه کار می‌کنند؟

این نوع از کارت‌ها در واقع به حساب جاری شما در بانک متصل می‌شوند و هر بار که خریدی را با آن انجام می‌دهید پول به‌صورت مستقیم از حساب بانکی شما کسر می‌شود.

آیا می‌توان در ایران دبیت کارت را تهیه کرد؟

هرچند در ایران با محدودیت‌هایی مواجه هستیم اما معمولا می‌توانید یک دبیت کارت را به‌صورت آنلاین از ایران پرداخت و یا سایر شرکت‌های معتبر دریافت کنید که به شما امکان می‌دهد یک حساب جاری را به‌صورت آنلاین ایجاد کنید و کارت خود را به آن متصل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

این مطلب را به اشتراک بگذارید

به خبرنامه ما بپیوندید

شاید بپسندید

فهرست مطالب
ایران پرداخت | آسان‌تر از همیشه!